-->

Friday, May 10, 2013

Asma-ul Husna Banyak Fadhilatnya

Salam Jumaat Semua.

Sempena di hari Jumaat penghulu segala hari ni. Moh lah kita bersama-sama membaca Asmaul Husna.

Aku tetiba dok teringat mase zaman sekolah rendah and sekolah agama dulu. Dok berbaris pastue baca Asmaul Husna ni beramai. Tapi mase tu tak hafal sepenuhnye sebab kertas yang Ustzah bagi aku da hilangkan. Hehe. Maklum le, zaman dulu umah takde printer. Kalau ade boleh aku photoshat, Wakaka. :P

Fadhilat-Fadhilatnya :-

Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud:

"ALLAH mempunyai Asmaa-Ul-Husna (nama-nama yang agung yang sesuai dengan sifat-sifat ALLAH S.W.T.), maka bermohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa-ul-husna itu." - (Surah Al-A'raf:180)

"Katakanlah: "Serulah ALLAH atau serulah AR-RAHMAN. Dengan nama yang mana saja kamu seru. Dia mempunyai al asmaul husna (nama-nama yang terbaik)

"Dialah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al-asmaul-husna (nama-nama yang baik)"- (Surah Thaha:8)

Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda:

"Sesungguhnya Allah s.w.t mempunyai 99 nama, iaitu seratus kurang satu, barangsiapa menghitungnya (menghafal seluruhnya) masuklah ia kedalam syurga" - Riwayat Bukhari






p/s : Seronok and terasa kenikmatan membaca ayat-ayat ni. Banyak pahala :)



Thanks sebab baca entry Dak Fisha. Jom lah like and komen pulak

12 comments:

Cik Nur™ said... Reply

terima kaseh berkongsi.. :)

fiza saiza said... Reply

betul..time sekolah selalu membaca Asmaul Husna..nak pulak duduk diasrama..da jadi kewajipan membacanya...

Haruno Hana 하나 said... Reply

nice sharing akak ^^ masa sekolah menengah wajib sama2 baca Asma ul Husna ni :)

Cik Kay Jue said... Reply

thnks for sharing fisha... :)

ckj pun teringat zaman sekolah baca asmaul husna ni...

ckj tak pernah hafal rasanye.. main ikut2 je.. sb tiap kali nak baca ustazah pasang kaset.. hehehe.. so hafal bila dgr kaset tu je. hahaha..

dya bunga said... Reply

Dya dlu pun masa sekolah mesti baca asmaul husna..

AZ Craft Creations said... Reply

Salam.. nk mintak tlg LIKE page ni blh? =)

AZ Collection ada menjual pelbagai jenis tudung AKEL bidang 50' dan 60'.. Nk tempah kraf felt pn blh.. Jom singgah sini..

https://www.facebook.com/pages/AZ-Collection/199515420202002

Terima Kasih.. =)

boni kacak said... Reply

bestnya sebab ada lagu,. tu yang boleh hafal tu :)

zulhilmi tempoyak said... Reply

eden... taim skolah mngh dl sll bc..

tp skrg... huhu..

thanks sharing..

Arham Md Ali said... Reply

Fisha apa kabo? Selamat berpuasa diucapkan walaupun dah hampir seminggu kita puasa haha.

tenku butang said... Reply

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 1060
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012. All Right Reserved by Fisha Adura.