-->

Friday, November 9, 2012

Hakikat Hidup di Malaysia

Assalamualaikum. Salam 1 Malaysia.

Kali ni aku nak mengomel sikit mengenai issue jalan yang dah sedia ada di Malaysia ni. Korang perasan tak banyak sangat jalan berlubang ?? Err sangat membahayakan untuk kereta dan motor. Exspecially untuk penunggang motor!! Nak-nak waktu malam, memang lagi mempercepatkan proses kematian manusia. Err!

Untuk pengetahuan korang Malaysia ni terkenal dengan issue kemalangannya. Ni serius ok! Malaysia ni kira paling tinggi jugak lah issue kemalangan nya kat Asia. Cuba lah korang bayangkan ?? Aishhh. Sangat mengerunkan aku. So, salah satu faktor ke arah cenderungnya kemalangan kat Malaysia ni ialah keadaan jalan. Haha. Ade cam buat karangan BM tak ??? HewHewHew.

Aku just nak fokus pada issue ni jela. "Keadaan jalan." Bukan nak kutuk management Malaysia ni tapi ni semua hakikat. Bila buat aduan. Baru ade buat kerja maintenance. Kalau ade yang buat aduan?? Kalau takde?? Paham-paham jela, hapah haram jalan tuh diendahkan. Ape pon tak boleh. Betul tak ?? Haha.

For your information, dari ape yang aku belajar. Jangka hayat pavement jalan ni boleh kukuh hanya dalam 5 tahun saja. Selepas itu kena ade nya kerja maintenance. Tapi kat Malaysia takde pon kan buat camtuh sebab kos satu hal. Pastu kerja maintenance akan dijalankan jika jalan tuh dah rosak teruk. Hurm. Itu lah hakikat jalan raya yang ada kat Malaysia ni.

So, Cuba korang tengok gambar ni and tinggal kan pendapat korang kat komen. :)

Berbeza tak??

 p/s : doakan aku exam muet besok. :)



Thanks sebab baca entry Dak Fisha. Jom lah like and komen pulak

12 comments:

Ikhmal Malique said... Reply

capat gila upgrade jalan.! mcm tak caye je.

hm, jlan kat umah aku slalu berlbang, kes lori p mai p mai.

Cik Nur said... Reply

sangat berbeza..!
cepat betul kan kerja org jepun...
hebat..!

gudluck esok fisha.. :)

ANNA MARIANA said... Reply

berbeza sgt... harap2 malaysia contohi jepun...

dya bunga said... Reply

mmg beza..smlm adik sedara dya xcident sbb jrg berlubang..

Myra Azraff said... Reply

Betapa efficient nya jepangg ! whoo O.O

Malaysia ? Apakah xD

zila manaf said... Reply

har har har reality ke fantasi ahak

Mr. Doctor said... Reply

Entahla yang jepun tu betul ka x.. Tapi yg pasti diorang memang rajin dan jalan di malaysia memang hampeh.. (sesetengah)

miszfazierra said... Reply

betul jugak tu. kalau nk betulkan jalan tu amik masa yg lama.

-meeSUPERGIRL- said... Reply

hahahhaha ! pihak yg bertggjwb pemalassss ...

fisha , good luck 4 exm :)

Zaza Ridzlan said... Reply

nyata mmg berbeza...

--rindu fisha..hehe

outbound malang said... Reply

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Puteri Diyana said... Reply

agak laaa..mmg berbeza pun
tersgt bezaa..~.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012. All Right Reserved by Fisha Adura.