-->

Thursday, May 31, 2012

iTunes Error: The iTunes Library.itl file is locked

Assalammualaikum. Salam 1 Malaysia.

Okeyh. kali ni aku nak share kat korang tips nak unlocked iTunes kat window korang (laptop la). Ni bagi yang guna iTunes. Tapi maybe tak ramai yang guna kan? Lebih ramai guna window medi player or winamp? Betol tak? Hehehe.

nila iTunes Window
So, aku nak share ilmu yang aku ade if tetiba jer korang da try iTunes then tetiba gak korang nyer iTunes tuh tak leh bukak. Jom ikuti toturial aku ni okeyh! Hohoho (^O^)

Bila korang nak start iTunes tok Windows, korang tetiba dapat an error message cam gini:

"The iTunes Library.itl file is locked, on a locked disk, or you do not have write permission for this file."

akan kuar sebegini yer
Ni terjadi sebab iTunes Library.itl file korang di set sebagai read only. Boleh di unlocked kan. Jangan risau yer. Tapi dengan mengikuti tuto aku ni. Insya-Allah. berhasil punya babe!


1. Open My Music folder.

2. Open iTunes folder

3. Right-click kat iTunes Library.itl file and pilih Properties.

4. Uncheck Read-only.

5. Kalau Security tab, klik jer. Pastikan account korang ade Full Control permissions ke file. If takde Security tab, ignore jer step ni.

6. Klik OK.

Now sepatutnya da leh start korangnya iTunes without error. If tak, mungkin music files korang telah pon di setkan witout permissions. Boleh guna langkah kat bawah ni if berlaku yer.

1. Navigate ke lokasi di mana music files terletak. Tok Windows 7 users, biasanya di C:\Users\username\Music\iTunes\iTunes Media folder.

2. Right-click kat iTunes Media folder, then pilih Properties.

3. Pastikan Hidden and Archive boxes tak di checked. If korang ade permissions tab, check samada da di set ke “Full Control” and jangan ade yang di set  ke “Deny”.

4. iTunes Window korang da leh guna balik.

p/s : pernah terjadi kat diri sendiri lar. hehe. saya pengguna iTunes. :)


Thanks sebab baca entry Dak Fisha. Jom lah like and komen pulak

6 comments:

Nyue said... Reply

ohhh...Nyue mayb slh sorg yg xgne..huhu...thanks 4 sharing :)

Cik Kay Jue said... Reply

huhu.. ckj pun tak guna itune ni.. kekok.. hehe..

Papa Mifz said... Reply

salam kenal...

bagus perkongsian nih...:)

faiz fakhirin said... Reply

good good good tips fisha..thankssss

dyabunga said... Reply

dya tak guna pun itunes ni..tpi saje baca..hihi..

Yana Libra said... Reply

saya tak guna la pulak iTunes ni..hehe~

tp,pandai gak fisha ni ye..hehe~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012. All Right Reserved by Fisha Adura.