-->

Friday, March 30, 2012

Earth Hour Datang Lagi


Assalammualaikum. Salam 1 Malaysia.

Holla rakan-rakan tersayang sekalian. Ape khabarae? ^^ 


lamp off but light candle.
Masih ingat lagi earth hour? Hehe. Korang mesti dah tahu kan. Hem. Takpe lah, aku nak explain jugak. Earth hour ni ialah aktiviti dimana seluruh dunia dari segi sektor isi rumah and perniagaan digalakkan untuk menutup lampu selama 1 jam.

Rasa-rasa korang buat tak? Hehe. Aktiviti ni jugak dilakukan sebab untuk meningkatkan kesedaran dan keperihatinan manusia (kita lar) terhadap perubahan iklim dengan kata lain. "Alam sekitar kita" Ok-Ok. aku ade letak video pasal earth hour kat bawah ni:-


Dianjurkan oleh pasukan Dana World Wide for Nature (WWF). Pada 31 March 2012. Esok lah kan? Hohoho (^O^).  Memang setiap tahun akan muncul pasal earth hour ni kan. Aku baru tahu pasal ni mase form 4 dulu. Hehehe. Tapi seronok jugak tau. Kebaikan aktiviti earth hour ni seperti di bawah :-
1) Jimat elektrik sikit - Korang bayangkan lah berapa banyak jumlah penggunaan elektrik berjaya dikurangkan terutamanya di pusat-pusat bandar. kan-kan-kan??
2) Menginsafkan diri - Zaman dulu datuk nenek moyang kita hidup takde elektrik nak besarkan orang tua kita. Betapa susahnya kan? Kita sepatutnya bersyukur sebab lahir-lahir jer keadaan sekeliling dah perfect. (boleh lah tahan perfectnya) 
3) Mengingatkan kita - Actually, bumi ni memerlukan jagaan kita. So, kita janganlah nak membazirkan sumber yang dah tersedia ade, boleh merosakkan ape yang ade kat muka bumi ni, and lupa akan tugas sebagai khalifah kat muka bumi ni.
Aku tetiba teringat pulak mase tahun lepas. Masa tuh kat poly. Kitaorang (with budak-budak perempuan kelas aku) terjerit-jerit kat blok sebab suruh warga-warga blok tuh tutup lampu. Yela. Tak guna jugak jadi and blaja kos alam sekitar kalau tak sayang alam sekitar.

Cer cari dak fisha. Hehe
So, aku dak fisha sebagai student diploma kejuruteraan alam sekitar (aka warga DAS) menyarankan korang buat or join aktiviti ni. Tak lame pon. Hanya 1 jam. Kejap jer.

p/s : rindu kat poly pulak :(


Thanks sebab baca entry Dak Fisha. Jom lah like and komen pulak

17 comments:

Lisa Amstrong said... Reply

hehe. aku jumpa dak fisha! lepastu jumpa dak mell. haha

Cik Kay Jue said... Reply

earth hour atau hari tanpa electric sedunia hehe..

dah jumpa da fisha dalam pic tu.. yang pakai tudung kuning kan? Betul tak? hehe..

budak engineering rupanya.. hehe.. sekrang ni fisha sem berapa? ke da habis da dip?

Dak Fisha said... Reply

@Cik Kay Jue: hehe. yeah. betul2 tuh ckj. fisha sem4. same cam ckj. kikiki

O CIKTEDDY said... Reply

best sbb boleh bergelap ngn family..hehe

nur nadzirah said... Reply

wahh..dah lame tak stalk blog akak . dah berubah . cantikk sangat :)

kay_are said... Reply

pelik gak kadang2.. sejam tu cukup ke nak tolong alam sekitar? macam tak cukup lame je..

dyabunga said... Reply

setahun sekali je.. bukan sush pun kan..hihi..:D

Cik Nur said... Reply

mlm ni ade kenduri...xdapat le nak join..huhuhu

Dak Fisha said... Reply

@nur nadzirah: ke mana kamu menghilang dek syg oit. hehe. terima kasih..

Dak Fisha said... Reply

@kay_are: tulah kan. tapi ok lah tuh sekurg2nya ade gak inesetif yg dorg buat dari takde langsung.

Dak Fisha said... Reply

@dyabunga: betul2. hehehe. bukan sush pon kan. :)

Dak Fisha said... Reply

@Cik Nur: la yeker. xpela. tahun depan ade lagi. hehe :D

Dak Fisha said... Reply

@Cik Nur: la yeker. xpela. tahun depan ade lagi. hehe :D

Puteri Diyana said... Reply

hohoho..
pu3 x ttp lampu pun.huh~
LOL..hehe
btw..niec entry kak..

Cik Puan Muda Umi said... Reply

tadi xsempat buat pun,abah asyik melekat depan tv je..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012. All Right Reserved by Fisha Adura.