-->

Tuesday, February 28, 2012

Jom Uji Konsentrasi Minda Anda

Assalammualaikum. Salam 1 Malaysia.

Hello readers ku yang happy go lucky sekalian. 

Bosan takde kerja nak buat kat opis. Tetiba ternampak pulak kawan aku si Intan Fadzillah ni dok putar-putar tangan dia. So, aku pon pelik lah. Ape ker benda lah yang dia tengah dok buat kan tuh. Aku pon tanya lah.

Dak Fisha : Eh, Intan! Ko buat ape tuh? Terputar-putar? ( Buat muka pelik)
Intan : Aku tengah try uji daya konsentrasi minda aku ni. Si Iera yang ajar aku.
Dak Fisha : Oooo. (melopong mulut aku). 

So, dari situ lah tercetus idea nak diserapkan ke entry aku ni. Hehe. Terima kasih Intan.

Arghh - Sumber


Yeah! Ape lagi jom lah try buat. Korang try buat pergerakan yang akan aku bagi ni ok.

1. Cuba korang pusingkan jari kanan (jari telunjuk) korang tuh ke hadapan. ( Buat mengikut pusingan jam tau.)

2. Then, jari kiri(jari telunjuk) korang pulak ke belakang. (Buat mengikut lawan pusingan jam.)

3. Cuba buat satu-satu dulu. then baru korang gerak kan kedua-dua jari korang dengan serentak. (buat ikut pusingan yang ditentukan di atas tadi)


4. Gerakkan yang korang buat tuh membentuk bulatan.

Korang boleh buat tak? Haha. Mesti tak boleh nak fokus kan?

p/s : aku pon dah try buat. Memang tak jadi. Nak juling mata and senget jari aku.

Tinggal aku je ker???

Next. Kita ke sesi jari lagi.

1. Korang buat peace. Then, letakkan kat atas meja.


2. Silangkan jari tengah(tangan kiri) ke atas jari telunjuk.


3. Silangkan jari telunjuk(tangan kanan) ke atas jari tengah.


4. Then, korang try buat berulang kali dengan pantas. 


5. No. 2 and no. 3 tuh jari ke arah kanan kan. Then, korang buat ke kiri lak.


6. Pastikan no. 2 and no. 3 tuh dibuat dengan serentak. Jadi tak?


p/s : yang ni aku boleh buat. pastikan korang kenal jari telunjuk and tengah. Ok? Hehe.

nasib baik dah potong kuku - Sumber

Next, next again. Jom terjah ke kaki pulak.


1. Sekarang ni. Korang pergi duduk di atas kerusi (tengah duduk pon lagi bagus)


2. Berhadapan dengan PC, Laptop or Notebook or Mac korang tuh.


3. Angkat kaki kanan korang and gerakan pergelangan kaki mengikut pusingan jam.


4. Dalam masa yang sama try angkat tangan kanan serta  luruskan jari and tulis angka 6.



Adakah korang dapat buat kedua dua gerakan dalam waktu yang sama??

Konfem mesti korang terikut dengan angka 6 yang korang try buat tuh. Betul tak? Kalau boleh tuh. Tahap konsentrasi korang memang umphh lah. Hehe.

p/s :  Aku buat pon tak jadi. Haha.

Sekian Terima Kasih.


Selamat Mencuba Yer. Peace.

p/s : Aku harap korang paham. Hehe.
Thanks sebab baca entry Dak Fisha. Jom lah like and komen pulak

12 comments:

.........cP~ said... Reply

Erk..Tension la kalau tak jadi. Rasa nak buat lagi dan lagi sampai jadi..grr..

Dak Fisha said... Reply

@.........cP~: alololo. sabor jela ae. hehe. chayok3

Cik Nur said... Reply

silang2 jari dan pusingkan jari tu..cik nur boleh buat.l.hihih

Dak Fisha said... Reply

@Cik Nur : iyeker? uwahh. tahniah.

^_^ Zaza Nur Iman said... Reply

haha..terpusing2 jari... :)

Natasya Naslin said... Reply

hye gorgeous =p im a 229 .. hehe
singgah jap..

tgh tension2 td, then buat benda2 yg awk post.. makin bengang lak bila xpat wat.. hahaha. tp fun =) release sikit stress ni.. huhuhu

Dak Fisha said... Reply

@Natasya Naslin: thanks yer. hehe. tulah. td dri ngntok tros tak. hihihi

Dak Fisha said... Reply

@zuzuBEBE: hahaha. tau xpe..exercise la katakan

M@W@R Q@SeH said... Reply

hahaa yg jari tgn bleh buat yg kaki mmg terikut tulis no 6...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012. All Right Reserved by Fisha Adura.