-->

Thursday, February 23, 2012

Family Blue Skin? Wujud Ker?

Assalammualaikum. Salam 1 Malaysia.

Hello readers yang disanjungi sekalian.

Alhamdulillah. Bersyukur sangat-sangat atas usaha blogwalking, followers aku bertambah ramai. Thanks kepada yang support aku. Thanks bebanyak yer friends. Hehe.

Ni model jer. Takde kene mengene - Sumber

Berbalik kepada title di atas. Family Blue Skin? Ade kah seperti family albino? Tak kan lah. Sebab albino penyakit kulit putih. Right? Ok. The story nya begini, morning-morning jer aku dah terus pergi sign in ke email Yahoo aku. Then, ternampak plak news about ni. So, dari situ lah idea aku nak buat entry ni.

Tercetus when ade sorang lelaki bernama Benjamin Stacy. Nope Benjamin Button or Stacy AF ok. hehe. Maternity Doctor yang menyambut kelahirannya berasa sangat takut dengan keadaan kulitnya yang berwarna biru. Dia dikejarkan ke hospital after beberapa jam dia dilahirkan. Berlaku masa tahun 1975. Ibu aku baru lima tahun. Hehe.

In an unusual story that involves both genetics and geography ni. All kulit family dari isolated Appalachia adalah biru jugak. ( Keturunan benjamin ni lah). Doctor yang merawat berkata penyakit ni jarang berlaku. But ade satu case pernah berlaku tahun 1982. Korang boleh KLIK SINI.


Family Blue - Sumber

Keturunan Fugate mempunyai satu keadaan genetik dipanggil methemoglobinemia, yang telah diturunkan melalui gen resesif dan berkembang melalui perkahwinan campur. Methemoglobinemia adalah gangguan darah di mana satu jumlah yang tidak normal methemoglobin - satu bentuk hemoglobin dihasilkan, menurut Institut Kebangsaan Kesihatan. Hemoglobin bertanggungjawab untuk mengedarkan oksigen kepada badan dan tanpa oksigen, jantung, otak dan otot boleh mati.


Gejala methmoglobinemia menyebabkan kulit biru, sesak nafas, keletihan, pening, dan pengsan. Case-case extreme yang lain boleh menyebabkan arrhythmias jantung, kejang, koma bahkan kematian. However, 'Blue People of Kentucky' dapat bertahan hidup lama dan sihat. Menurut Dr Cawein, methmoglobenemia boleh diubati dengan metilen biru, yang membuat tubuh mengimbangi kekurangan diaphorase. Ubat ini akan dibuang melalui urine, sehingga ubat metilen biru diperlukan setiap hari untuk mempertahankan warna kulit normal.

Ni lah orangnyer


Sekian Terima Kasih. Nak tahu lebih lanjut. Boleh KLIK SINI.

p/s : Kuasa ALLAH tiada tandingan.

Thanks sebab baca entry Dak Fisha. Jom lah like and komen pulak

26 comments:

Nyue said... Reply

ohh...thanks 4 ur info..
gud..bleh nyue tnbh yg kurang nie

=)

Dak Fisha said... Reply

@Nyue: Welcome dear. Huhu. Lau ade lg. Fisha inform k.

M@W@R Q@SeH said... Reply

tq share info ni...ada jugak ye genetik cmni...moga kita di beri kesihatan yg baik2 je...

nana raffy said... Reply

engatkan tiupu2 je...upenye wujud...

gdsbnga said... Reply

first time dengar . tak penah tahuu pung sebelum niii . yg albino tuu tahulah . hihi

Dak Fisha said... Reply

@M@W@R Q@SeH: Ok2. Tq. No prob! HEHE. Hem. Moge2 yer. :)

Dak Fisha said... Reply

@nana raffy: Haha. Tak lah dear. Ni betul2 bukan cobaan. :D

Dak Fisha said... Reply

@gdsbnga: OIC. takpe dear. sekrg dah tau kan?kan2? HEHE :D

EZAD AMIR said... Reply

huiyooo...cm kena nila je muka...cool!!!!
hek3...tp pelik.

alang2 singgah sy follow trus la

noorniey Azman said... Reply

hewhew~da pernah baca pasal neh before this.and mmg kes neh sangat jarang berlaku..nasib baik kaler biru.kalo kaler pink!perghh~

pha is said... Reply

betol2.. kuasa Allah.. kalau Dia kata jadi, maka jadilah...

acheeqa farhana said... Reply

mcm2 kan skrg ni..

btul kata awak,kuasa ALLAH tiada tandingan :)

Dak Fisha said... Reply

@EZAD AMIR: Haha. Betul2. Thanks 4 follow sy yer.

Dak Fisha said... Reply

@noorniey Azman: oo yker. hihihi. tulah. da jd cam pink panthe kang. :D

Dak Fisha said... Reply

@pha is: Allah maha berkuasa. Hem. betul2. :)

Dak Fisha said... Reply

@acheeqa farhana: tulah. dunia dah penghujung zaman. kita sebgi umat harus redha dgn ketentuannya :)

♥AieN ChoiN♥ said... Reply

Dunia..macam-macam boley jadi kan..tapi risau jugak if kena masalah genetic macamniy..Thank for sharing.. :)

^_^ Zaza Nur Iman said... Reply

wah..zaza pun baru thu jugak lah..

hafiz hafizol said... Reply

lah.. ade ke org kulit biru camnie..?? ingat dlm cite avatar je.. huhu

Allya Riff said... Reply

blajar biologi mmg ada :D

Dak Fisha said... Reply

@♥AieN ChoiN♥: tulah kan. tapi kalau kita xde penykit keturunan. Insyaallah. xkan berlaku pny. Ok. wc. :)

Dak Fisha said... Reply

@^_^ Zaza Nur Iman: zaza baru tau. hehe. ingatkan dah tau. kuikuikui

Dak Fisha said... Reply

@Allya Riff: yup! betul tuh. berdasarkan penyakit darah. right kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2012. All Right Reserved by Fisha Adura.